Sabtu, 18 Jun 2011

Apam Beras Nyum Nyum




 Resepi ini saya belajar/dapat dari kakak yang tegar memasak. aiseh.. kak Sue Aleen


Bahan2:-
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara-cara:

1.masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.

2.gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu.

3.blender nasi dengan air sampai betul2 hancur.

4.campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.

5.biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...

6.selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit.

7.PERINGATAN: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.



nota: saya tambah esen vanilla 1 sudu teh, dan selalunya saya akan buat dalam setengah adunan sahaja. Dapat baaannyyaaaakkkk.. Oleh sebab suami tak berapa nak makan, saya memang banyak untung kalau buat apam ni. kekekekek...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...