Sabtu, 3 Disember 2011

ku ingin

sesekali ku ingin tidur. tidur yang panjang tanpa diganggu. cuma bila masanya tiba detik baru ku celik mata. detik di mana hambar bertukar sayang. tawar menjadi rindu. jauh diganti dekat. seperti mana yang kasar berubah lembut. ingin sekali ku menutup mata. membina tembok tebal dan kebal menjadi benteng antara aku dan dunia luar. logika bersuara, mana mungkin ia akan menurut kehendak hati kecil yang hina ini. dan aku menjawab, jadi biarkanlah aku tidur dari 7 pm ke 10 am. hampeh, kata logika. tiada kaitan dengan gambar. sekian.

Jumaat, 11 November 2011

Cinta

Fitrah insan untuk mencintai dan ingin dicintai
No.. bukan ingin mengulas/mengupas mengenai cinta yang diberi.

Cuma.. 
Jom terima dan nikmati saja cinta2 yang diberi kepada kita.
Terlebih atau terkurang, ucap saja alhamdullilah.. 
Nama saja cinta dari insan2, kan... :)

Still, a panda knows how to kungfu. harharharhar.. tetiba..





Ahad, 6 November 2011

Supplemen umum dan khas untuk Ibu (menyusu, hamil, pesakit) bersama Dr. Nadrah

Salam semua dan selamat hari raya Aidiladha..
My sister in law sibuk buat baked pasta, saya sibuk mengemaskini blog. hahahaaha..

ok, ini saya kopi pasta dari RatuHati. Sekali dengan tajuk kopi pasta.
Selamat membaca...

Ini adalah kompilasi soal jawab ringkas antara Dr Nadrah, seorang Lactivist, penggiat MBFPC. Disediakan dalam bentuk yang lebih mudah dibaca. Terima kasih Dr Nadrah atas perkongsian ilmu dan Nora Herni atas suntingan yang kemas dan mudah dibaca.

Elok jika direnung-renungkan, oleh penjual supplement, ibu menyusu, ibu hamil dan juga untuk pengetahuan kita semua.

URL asal di sini: https://www.facebook.com/notes/nora-herni-abdul-rahim/penjual-supplement-bertanya-dr-nadrah-menjawab-/10150382260782486

Sedap pula tajuk ini, sekiranya dijadikan buku haha! (Insya-Allah, mudah-mudahan). Baiklah, dipendekkan cerita, saya suka mahu kongsikan ulasan Dr. Nadrah Arifin kepada persoalan 'kaitan antara supplement dengan penyusuan'.

Jawapan ini adalah respons beliau kepada 'ajakan' menggunakan supplement dengan menggunakan isu penyusuan sebagai senjata jualan.

    "Kalau kita sudah maintain cara pengeluaran susu dengan baik, tetapi susu masih merudum, maknanya ibu itu kekurangan kalsium. So, belilah set untuk menyusu ini dengan saya ya."



Wah, jelas sungguh penjual ini tidak mengkaji dan sesedap rasa menggunakan isu penyusuan sebagai senjatanya. Berikut adalah respons daripada Dr. Nadrah:


    "...saya beri fakta 'EVIDENCE BASED MEDICINE' ya... Saya faham anda mahu lakukan produk, tetapi jangan sampai anda manipulate fakta n manipulate penyusuan susu ibu."



Mungkin ada yang berasa hairan, mengapa isu ini tidak dipandang enteng oleh 'para pejuang penyusuan'. Saya fikir, perlu ada entri lain khas bagi mengupas bahagian ini pula. Entri kali ini, saya kongsikan jawapan Dr. Nadrah sahaja. ^_______^

Pertama:
Kandungan kalsium dalam breastmilk tidak berubah walaupun seorang ibu tidak mengambil sebarang calcium supplement dan tidak mengambil sumber makanan yang mengandungi banyak kalsium. Badan ini terlalu bijak dijadikan oleh Tuhan untuk menghasilkan kalsium sendiri dalam susu ibu untuk bekalan si bayi. Terdapat beberapa kajian juga telah membuktikan bahawa pengambilan supplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak menaikkan level kalsium dalam susu ibu.

Kedua:
Yang message saya suruh beli vitamin Bco untuk naikkan kualiti susu ibu.... Maaf, saya berpegang kpd evidence based, bukan pengalaman based. Vitamin B adalah vitamin larut air, maka mudah juga diserap ke dalam susu ibu. Oleh itu, anda yang makan vitamin B akan mengalami perubahan warna susu ibu iaitu kekuningan dan nampak pekat, tetapi sebenarnya yang masuk ke dalam susu ibu tu adalah vitamin B, malah sisa degradasinya juga.

Ketiga:
Kajian juga membuktikan bahawa kualiti susu ibu tidak berbeza dengan ibu di negara maju, negara membangun, dan negara mundur dan miskin, maknanya antara ibu terlebih makan, makan ikut suka hati, atau memang tak cukup makan. Atas dasar ini jugalah terhasilnya Carta Pertumbuhan Kanak-Kanak WHO (WHO growth chart) yang membuktikan anak-anak yang disusui susu ibu dari pelbagai benua menghasilkan carta perkembangan yang sama, tidak ada beza. So, di manakah basis anda yang cuba mesej saya itu mengatakan sebagai susu yg terhasil daripada ibu yg mengambil supplement yang anda jual akan mempunyai tahap perkembangan yang baik disebabkan supplement yg diambil diserap ke dalam susu ibu seterusnya disalurkan kepada bayi?

Keempat:
Sebelum kita terpengaruh dengan penjual supplement's promotion, mari kita lihat diri kita, pertama tengok perut, ada lipatan spare tyre tak walaupun halus? Kedua, buat carta makanan harian anda, kaji apa yang anda makan dan berjumpa dengan pakar pemakanan, bukan penjual supplement.... Tentu anda dapati sebenarnya anda sudah terlebih zat! Saya cabar anda berjumpa saya dan saya boleh quote nilai zat dalam makanan harian anda.

Kelima:
Sedarkah anda yang anda boleh sakit disebabkan terlebih vitamin dan garam galian? Kaji kandungan kalsium anda...,calcium carbonate? Mahukah anda mengalami batu karang di kemudian hari? Adakah anda menjalankan senaman atau exercise (bukan termasuk kerja rumah seharian ya) sebanyak minimum 3 kali seminggu selama minimum 30 minit berpeluh setiap sesi? Kalau tidak, berhati-hati dengan calcium supplement anda kerana anda terdedah kepada risiko batu karang, juga osteoporosis. Kalsium yang diambil daripada tidak kira sumber apa pun, memerlukan aktiviti kecergasan di atas untuk diserap dan disimpan kukuh dalam tulang.... Kalau tidak, tulang anda akan menjadi umpama simen yang rapuh kelak. Sedarlah segera.

Keenam:
Jgn cuba kelirukan ibu2 tentang kandungan kalsium dlm susu ibu dgn susu formula. Ya, memang betul kandungan kalsium dlm susu ibu lebih rendah dr yg terkandung dlm susu formula, TAPI telah dibuktikan bahawa penyerapan dan penerimaan kalsium dlm susu ibu oleh bayi adalah 2 hingga 3 kali lebih tinggi n mudah berbanding penyerapan kalsium dlm susu lembu, oleh itu susu ibu tetap tak dapat ditandingi. Namun kajian juga telah membuktikan bahawa penambahan pengambilan suplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak akan menambah kandungan kalsium dlm susu ibu yg dihasilkan krn Tuhan maha bijaksana dlm menentukan apa level terbaik utk seorang bayi.

Ketujuh:
Tahukah anda sesetengah vitamin tidak ditapis oleh payudara seterusnya disalurkan berlebihan melalui susu ibu? Sama juga seperti mengandung, sesetengah vitamin tidak ditapis oleh uri dan disalurkan kepada bayi. Jaga-jaga dengan vitamin A dan E. Kesan negative serius boleh berlaku jika berlebihan dos (hanya recommend supplement A dan E kepada yang memang pasti tidak dapat mengambilnya dalam diet seharian). Oleh itu, kaji diet harian anda dahulu.

Kelapan:
Vitamin supplement boleh menambah pengeluaran susu? Kalau betul boleh, mengapa anda yang claim pernyataan ini masih menyarankan ibu-ibu memahami dan meneruskan konsep supply and demand untuk memastikan kelancaran pengeluaran susu ibu? Dan mengapa sebenarnya ramai ibu yang mengambil vitamin atau supplement yang dicadangkan dan mengikut aturan ambilan tertentu yang disarankan oleh penjual, telah memenuhi inbox message saya sama ada di FB mahupun di emel dengan kecewanya terhadap 'usaha' membeli supplements seperti ini? INGAT! Konsep sebenar supply and demand adalah jawapan sebenar. Kepada yang bermasalah penurunan pengeluaran susu badan, saya sarankan anda berjumpa dengan konsultan atau kaunselor laktasi yang betul untuk dibantu dan sama-sama mengkaji punca permasalahan susu merudum (bukan konsultasi melalui emel ataupun FB ataupun telefon dalam hal ini) kerana approach yang diberikan sangat terperinci mengikut masalah individu.


Kesembilan:
Adakah bermakna pengambilan pelbagai supplement itu salah? TIDAK SAMA SEKALI. Kita bebas mengambil apa-apa supplement, namun jika anda seorang terpelajar, anda boleh membuat kajian betul dahulu tentang menu diet harian anda sebelum decide untuk menambah vitamin dalam senarai keperluan harian anda. Pernahkah anda dengar tentang detoksifikasi? Ia terdiri daripada diet khas pelbagai vitamin dan mineral yang diambil dalam beberapa hari sahaja. Anda boleh mencuba, tapi menu diet terbaik dihasilkan daripada sumber semula jadi dan itulah yang telah dibuktikan. Anda boleh mengambil vitamin dan supplement untuk kesihatan anda, tetapi untuk mengaitkan dengan keperluan khas ibu menyusu ataupun menggalak pengeluaran air susu adalah sangat TIDAK BERETIKA sekiranya anda adalah seorang yg memperjuangkan penyusuan susu ibu.

Kesepuluh:
Pukul berapa anda keluar rumah untuk bekerja dan pulang ke rumah kemudiannya? Bila matahari belum terbit dan bila matahari sudah terbenam? Pernah anda bersenam atau beriadah di taman pada waktu pagi di setiap hujung minggu atau hanya duduk buat kerja-kerja rumah di kala cuti? Kalau begitu, lupakan untuk mendapatkan vitamin D, sebab yang terbaik adalah daripada sumber matahari. Takut matahari sebab UV lantas anda mengambil vitamin E? Tahukah anda matahari pagi adalah baik, bukan yang terik atas kepala. Sekadar pengambilan vitamin E tidak menghentikan or melambatkan proses penuaan jika anda tidak memakai sunblock yang sesuai. Kenapa saya sentuh vitamin D? Sebab ia penting membantu penyerapan kalsium daripada usus. Oleh itu, jangan takut matahari pagi. Kan senang dengan rutin harian dan diet yang neutral.

Kesebelas:
Supplements boleh mengelak diabetes? Ramai pesakit dah buat, tetapi tetap dapat diabetes. Kenapa? Sebab senaman dan pemakanan mengikut sukatan piramid tidak diamalkan. Anda tahukah piramid makanan? Semua boleh tunjuk piramid itu, tetapi apabila saya tengok post-post makanan di FB masing-masing, fuhhh..., semua jadi piramid terbalik. Cara terbaik memahami piramid makanan, jumpa pakar pemakanan berdekatan anda, bincang ikut kesesuaian aktiviti harian anda walaupun anda tidak sakit. That day bila waktu SGM yang saya bincangkan, rata-rata participants pelik dan terkejut bila saya beritahu sukatan makanan yang sepatutnya mengikut hidangan setiap jenis makanan.

Kata Dr. Nadrah lagi:

    "Kepada pendokong atau penyokong susu ibu yang nampak ini sebagai peluang bisnes, saya minta maaf kerana anda SALAH. Kalau anda sanggup memancing na├»ve mommies membeli untuk 'pastikan susu terus cukup dan berkualiti', maaf, saya pula sudah tidak sanggup terima mesej dan emel daripada ibu-ibu yang gagal juga membanyakkan susu apabila mengambil produk vitamin anda, kerana bila diselami masalah dasar ibu-ibu yang gagal ini, rupanya penyelesaiannya agak mudah apabila permasalahan sebenar dikenal pasti. Luluh hati saya apabila mereka sudah keluarkan banyak duit sebelum berjumpa sendiri konsultan atupun kaunselor laktasi yg betul. Mungkin produk anda untuk kesihatan diri, tetapi BUKAN untuk memperbanyakkan susu ibu ataupun menjamin kualiti dan kekenyangan bayi.

    Cukuplah malam ini. Ini bukan 'my 2 cents'. Ini fakta. Kalau ada rakan-rakan FB saya yang terasa, anda sepatutnya tidak terasa jika anda tidak buat apa yang saya maksudkan. Saya bukan berniat menutup pintu rezeki anda kerana saya percaya Allah yang beri rezeki kepada anda. Tetapi kalau muhasabah balik diri, mungkin Allah menguji kita dengan ujian duit apabila kita mempromosikan produk kita dengan cara yang tidak beretika, mengambil kesempatan ke atas ibu-ibu yang mengalami keruduman pengeluaran susu ataupun yang ragu-ragu tentang kualiti susu. Penjual pam susu juga tidak terkecuali dalam hal ini, tidak beretika namanya jika menyarankan jenama tertentu untuk promosi meningkatkan susu ibu. Baliklah kepada fakta yang benar."


Kemudian, timbul persoalan daripada seorang rakan FB beliau.


    "Maaf off topik.Kawan kepada isteri saya mengatakan bahawa ibu yang masih meneruskan penyusuan kepada anak sedia ada semasa mengandung akan mengakibatkan kekurangan kalsium bukan sahaja kepada ibu yang mengandung, malah juga kepada anak yang sedang dikandung dan juga si kakak. Katanya ketiga-tiganya akan kekurangan kalsium. Kedua, ibu yang meyusukan anak akan kekurangan kalsium, so kena pisahkan susu apabila anak sudah 2 tahun. Saya pernah membaca kajian seorang profesor di Jepun, mengatakan ibu yang meyusukan anak kurang mendapat osteoporosis. Mohon penjelasan.Thank you."

Jawab Dr. Nadrah:

    "Pertama, kena faham apa itu osteoporosis. Bila ia berlaku sebagai symptoms kepada pesakit. Ramai yang anggap kalau berlaku proses pengeluaran kalsium daripada tulang, orang itu sudah dapat osteoporosis. Untuk wanita, osteoporosis biasanya berlaku setelah menopause iaitu apabila kekurangan hormon estrogen yang ketara berlaku. Hormon estrogen inilah yang menguat dan melindung daripada osteoporosis. So, apa jadi apabila wanita umur 21 ke atas mengandung? Memang berlaku pengeluaran kalsium daripada tulang untuk memenuhi keperluan yang tinggi. Begitu juga sewaktu menyusu anak, berlaku pengeluaran kalsium daripada tulang untuk dihasilkan dalam susu ibu secara konsisten. Namun, pengeluaran kalsium dari tulang ibu hanya lebih kurang 4 peratus hingga 5 peratus sahaja, malah badan ibu juga aktif menyerap kalsium daripada diet seharian yg dimakan.

    Untuk si bayi sama ada yang dikandung atau menyusu, tidak ada istilah akan kekurangan sebab sepert yang saya katakan awal-awal discussion ini, badan manusia terlalu bijak dijadikan Allah yang Maha Pencipta, boleh compensate terhadap keperluan dan akan maintain level kalsium yang sepatutnya dibekalkan kepada bayi-bayinya. Jelas pandangan kawan isteri asri (yang saya tidak pasti statusnya sama ada dia seorang nutritionist ataupun sesiapa saja) hanya sekadar pandangan semata, bukan dari sudut bukti yang nyata. Berbalik kepada persoalan awal, adakah ibu memerlukan supplement kalsium? Terpulang kepada diet harian ibu itu yang dia kaji sendiri. Minum susu? Makan coklat? Makan daging, ikan, ayam? Makan kekacang? Makan sayuran hijau? Makan yogurt? Makan buah-buahan? Makan cheese? Kan banyak tu sumber-sumber kalsium semula jadi walaupun seseorang itu tidak boleh telan susu."



Jawab beliau lagi:


    "Mesti tertanya-tanya bagaimana pula boleh kuat tulang dan elak osteoporosis kalau waktu mengandung dan menyusu kalsium keluar daripada tulang? Bayangkan satu tiang konkrit dan simen sebagai kalsium. Kita isi saja acuan konkrit itu dengan simen tanpa campuran pasir sedikit demi sedikit sampai satu hari habis. Ia akan membentuk satu konkrit yang padat dengan simen semata, tetapi bila kena ketuk sikit, ia boleh retak dan tumbang. Ini mewakili wanita yang tidak pernah mengandung ataupun tidak menyusukan bayi. Ambil pula contoh lagi satu..., sama juga tulang konkrit yang kita isi simen, pada waktu tertentu, kita campur pasir dan cucuk-cucuk kasi rata, ini mewakili waktu kehilangan kalsium dalam tempoh mengandung dann menyusu (proses remodelling tulang oleh kemasukan dan pengeluaran kalsium daripada tulang). Hasilnya adalah satu tulang yang kuat (konkrit bercampur pasir dlm nisbah tertentu) untuk bekalan seorang wanita apabila menopause nanti. Nampakkan bukti kekuasaan Allah."

Nota kecil: Saya tidak sunting olahan ayat Dr. NAdrah, tetapi sekadar sunting ejaan sahaja. ^_______^

Isnin, 31 Oktober 2011

Nescafe Panas dan Roti Pizza Paling Mudah

Dalam risau melihat perut makin naik, bertambah-tambah pula menambah lemak di malam hari kan...
Makan malam tadi bos yang masak.
Masak kari ayam, masuk sekali terung dengan bendi.
Nur Iman seleranya makan masakan abanya.

Dalam sejam lebih kemudian bos keluar minum dengan kawan.
Saya tanya Nur Iman, "kita dua nak buat apa eh?"
"buat pizzalah!"
Of couse bukan Nur Iman yang jawab. hahahaha

Oh, tidak.. saya tak pandai buat pizza. 
Apalagi membuat doh dan menguli.
Sedangkan istilah "menumbuk" doh itu saya agak sukar untuk membayangkannya.

Tetapi dalam usha resepi pizza, terjumpa satu resepi paling mudah.
Resepi asal dari sini ya...

Ini pula versi saya

Bahan-bahan:
1. 2 keping roti bantal
2. suku tomato potong kecil
3. suku lada benggala potong kecil
4. suku lobak merah hiris kecil
4. sedikit sos lada hitam
5. sedikit puri tomato
6. sekeping keju *potong kecil
7. sekeping daging burger *cincangkan
8. sedikit serbuk oregano

Cara-cara:
1. sapukan sos lada hitam di atas roti.
2. sapukan juga puri tomato di atas roti.
3. taburkan secara rata inti
4. taburkan juga serbuk oregano
5. bakar dalam 15 minit, 190 darjah.

Ting! Ketuhar berbunyi.
Keluarkan pizza comel tadi, bancuh nescafe, kemaskini blog sambil mengunyah.. yeehaaa!!
Perut boolat kena fikir kemudian.

*tak ada gambar ya.. telefon bimbit berkamera sudah matiikkk..

Selasa, 11 Oktober 2011

Terjemahan Surah Al Fatihah

BismillahirRahmanirRahim
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

1. Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

2. Segala pujian tertentu bagi ALLAH, tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

3. Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

4. Yang menguasai hari pemerintahan hari pembalasan (hari akhirat)

5. Engkau sahajalah ya ALLAH, yang kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.

6. Tunjukilah kami jalan yang lurus.

7. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat. 

Sabtu, 1 Oktober 2011

Manja Atau Mengada-ngada??

Atau saja buat havoc. hahahaha...
Perangai Nur Iman yang semakin hari semakin cerdik.
Muncung mulut mongel menyanyi.
Geleng-geleng kepala ikut lagu.
Tepuk tangan bila bermain.

Sekarang, Nur Iman manja sangat.
Terutamanya bila tidur malam.
Kalau diletak dalam buai, mesti buaikan.
Jika tak, terjaga dan menangis.
Bila seringkali terjadi, isk.... ini tak boleh diamalkan.
Jadi, saya biarkan saja dia menangis dulu.
Cuma dengarkan saja bunyi tangisan.
Kalau bunyi dah macam kena gigit, kena pujuk juga.

Selepas dalam 5 minit, dia diam.
Jenguk, rupa-rupanya tidur.
isk..isk..isk...
Saja tak mahu berenggang ya malam hari. 

gambar  yang tiada kaitan dengan catatan. 
hahahahaha

Menu Kita!!

Ya, saya akui dengan sejujurnya.
Kemahiran memasak yang ada pada saya tidak pernah di upgrade sejak sekian lama. *sangat lama..
Jadi, jika memasak selain daripada ayam goreng, ikan goreng.. saya akan buka internet dan cari resepi.
Selepas itu lazimnya saya akan study resepi tersebut. hahaha.. 
Sound very serious, but yes.. i am serious.

Tapi, bermula bulan lepas saya mula menyenaraikan menu-menu mingguan.
Saya menyalin resepi, dan juga mencatatkan kesimpulan pada menu tersebut. 

Jom tengok menu saya.. haha :)
1. ikan goreng sambal 
*gelaklah... saya baru tahu macam mana orang masak ikan stail ini.
2. baked pasta
3. mihun sup
4. sayur campur
5. Sup ayam
*Yang ini khusus mencari resepi stail baru
6. sotong masak kicap
7. thai green curry

menu tak terjangka pula.
*menu ini adalah menu yang dibuat tanpa ada dalam senarai. tetiba je ada. haha
1. burger
2. mihun bandung

Keputusannya... jeng..jeng..jeng...
1. Sup ayam - ok, tapi tak teruja.
2. baked pasta - gagal
3. mihun sup - gagal
4. sayur campur - first class
5. ikan goreng sambal - ok, juga tak teruja
6. sotong masak kicap - berjaya dan sangat teruja
7. burger - wallah
8. mihun bandung - sedap

ini berdasarkan penilaian dari juri utama
yang lain-lain tu tak buat lagi. 

Its been a great effort for me since im not really good i mean really not good in cooking. huhu..
kalau bos puji, kembang setaman dah...
kalau yang gagal tu, boleh bikin rosak mood jugalah. hahaha
walaupun ralat juga kerana kekurangan dari skill memasak ni, saya tetap ingin mencuba dan buat.
niat utama saya, nak jaga perut bos. theehehe.. 
walau masakan saya selalunya amat mencabar selera bos.
dan lagi, saya tidak ingin makan di kedai makanan dengan kerap.
sekarang walaupun amat jarang, tetap juga sesekali dilabel selalu makan di kedai. huhu..
agak kuciwa jugalah kan.. hehe


Khamis, 29 September 2011

Memeluk Islam Kerana Berkahwin

Seringkali mereka yang baru mengenali akan bertanya.
Soalan standard bila mendengar saya berkata-kata dalam bahasa ibunda.
"Eh, bukan melayu eh?"
Dan setiap kalinya saya akan menjawab, "bukan..."
"Tapi Islam eh?"
Saya jawab lagi, "ya.."
"Berkahwin?"
Saya layan saja, "ya.."
"Kahwin dengan Melayu eh?"
Masih berdaya untuk melayan, "ya.."

Selepas itu, samada mimik muka mencerminkan "oh... patutlah masuk Islam.."
Atau akan berkata,
"Masuk Islam kerana kahwin eh.."

Dan saya jangkakan ini akan berlanjutan sepanjang hayat.

Bagi yang mengenali diri, mereka tahu saya mengenali suami setelah 6 tahun
 kembali ke fitrah agama manusia iaitu Islam.
Dan saya mengahwini suami pada tahun ke 7 saya bergelar muslimah kembali setelah 18 tahun lebih
melupai janji dengan Allah semasa di dalam rahim ibu.

Tetapi, tidaklah pula saya memandang rendah kepada sesiapa yang 
kembali ke agama Islam kerana berkahwin.
Malah tidak perlu kita beranggapan serong terhadap mereka.

Asal muasal agama manusia ialah Islam, dan mereka itu kembali ke jalan Allah.
Seharusnya kita bersyukur dan sebaiknya kita melihat itu sebagai satu jalan untuk berdakwah.
Baik lelaki mahupun wanita yang mempunyai pasangan sebelumnya bukan Islam, gunakanlah peluang yang ada untuk menambah pahala berganda.

Tarbiahkanlah mereka, insyaAllah... Islam mereka ikhlas di samping memantapkan ilmu agama diri sendiri.
Jika berasa serba kekurangan, jangan jadikan itu alasan untuk mengelak dari membimbing pasangan. 
Malah usahakan lagi agar sama-sama berbahagia dunia akhirat.

Di sini saya petik komen dari forum RatuHati

"seseorang yang revert Islam (kerana asal mausal manusia adalah beragama Islam) kerana berkahwin juga perlu dilihat sebagai salah satu jalan hidayah yang diberikan oleh Allah.
Bila seseorang itu melakukan hijrah ke jalan Allah walau pada mulanya mungkin niat tidak lebih untuk berkahwin tetap itu juga kerana hidayah Allah. Pelaburan akhirat itu kemudiannya bergantung kepada pasangannya samada suami/isteri, keluarga dan masyarakat. 
Mentarbiahkan pasangan yang revert Islam itu tiada yang mudah namun jika kena cara tidak pula sukar, Kalau pasangan tidak ingin menerima maka maklum saja keadaan rumahtangga mereka. Ganti sajalah tiang seri rumah jika begitu."







Khamis, 22 September 2011

I Miss You

To see you when I wake up
Is a gift I didnt think could be real
To know that you feel the same as I do
Is a three fold utopian dream

You do something to me
So would I be out of line
If I said
I MISS YOU

I see your picture
I smell your skin
On the empty pillow next to mine
You have only been gone ten days
But already Im wasting away

I know I'll see you again
Whether far or soon
But I need you to know that I care
And

I MISS YOU

INCUBUS


credit to google


seems far yet just here with me







Jumaat, 16 September 2011

Dalam Menjaga Hati Diri Sendiri

Tanpa disedari
Bila kita berasa kekurangan
Dalam melihat kelebihan orang lain
Kita terasa sungguh-sungguh
Dan bermulalah episod
Rentetan mengasihani diri sendiri
Berasakan orang lain amat beruntung 
Berbanding diri sendiri

Mulalah hati rasa cemburu
Sensitif, tidak ingin diusik langsung
Malah sehingga menyamakan semua orang di sekeliling
Mana yang mengambil berat tentang kita
Kita anggap seolah-olah memperli menyindir
Bila masa orang lain ingin menghulur tangan
Kita tepis buang jauh-jauh
Hanya kerana merasakan mereka itu tidak faham apa yang kita lalui
Mereka itu cuma mengundang rasa rendah diri pada kita
Mereka itu sengaja mengguris perasaan kita

Ini semua dilakukan untuk menjaga hati diri sendiri
Tidak perlulah kamu semua hendak sibuk-sibuk
Kata hati ini
Rasa hati ini siapa yang tahu
Kata hati ini lagi

Tapi lupakah kita
Dalam kita menjaga hati kita sendiri begini
Hati orang lain juga terguris
Hati mereka yang ikhlas ingin mendamping kita
Hati mereka yang ikhlas ingin melihat kita gembira bahagia

Berpada-padalah dalam menjaga hati diri sendiri

image credit to google

Isnin, 5 September 2011

Syawal.. 4 Tahun Sebagai Isteri dan 2 Tahun Sebagai Ibu

Hari ketujuh Syawal, ramai sibuk papar gambar-gambar menyambut lebaran.
Seronok tengok, gambar keluarga, gambar anak, gambar ibu ayah, gambar girlfriend/boyfriend. thehehe..
Suasana Syawal tahun ini tidak jauh berbeza. Sama sahaja seperti tahun-tahun yang lepas.
Sebelum kahwin, saya menyambut Syawal ala kadar yang amat simple.
Tiada berbaju baru, hanya memakai baju yang paling cantik dalam koleksi.
Pagi 1 Syawal, akan solat sunat 1 Syawal.
Selepas itu, balik rumah dan buat perkara biasa seperti hari-hari biasa. 
Hari-hari seterusnya barulah menziarahi rakan-rakan.

Bila berkahwin ada perbezaannya.
Sibuk menyiapkan persiapan. Untuk makan-makan, perhiasan rumah, kekemasan dan kebersihan rumah.
Rumah mak.. :) sebab tak ada rumah sendiri lagi, jadi Syawal disambut di rumah mak.
Di pagi 1 Syawal ada bersalam salaman. *selalu ingat bersalam dengan mak dan bapa je. Dengan suami selalu lupa... boleh gitu.. atoi..
Kecoh? Ya memang kecoh. haha..

Perihal gambar... emm... sebelum menjadi isteri, saya tidak pernah ada gambar menyambut lebaran Syawal.
Selepas kahwin, gambar ada tapi tak meriah seperti orang lain.
Pertama, saya tak ada kamera atau telefon bimbit berkamera. Kalau adapun, sangatlah kesian.

Tak apa.. kita layan je.. haha

gambar Syawal 2009 *2008 tak ada gambar. 



Gambar Syawal terbaik tahun 2010 *Tak sempat ikut bergambar keluarga



Gambar Syawal 2011


Yang pasti, tiada pernah ada gambar khas Syawal saya bersama suami dan anak. 

Selamat menyambut lebaran Syawal.. Mudahan amalan di bulan Ramadhan berbaloi untuk diraikan. 

Rabu, 24 Ogos 2011

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 9

HidayahMu ya Allah.. amat aku perlukan
Tiada segan tidak silu ku meminta
Janganlah ditarik kembali hidayah ini
Yang sudah Engkau berikan kepadaku
Tidak aku ingin Allah.. tidak ingin aku terlepas dariMu
Kasihanilah diriku Allah.. kasihanilah diriku..

Usai cuti semester aku kembali ke kampus.
Blok asrama siswi ditukar ke blok baru.
Bermakna kami perlu mendaftar semula untuk mendapatkan bilik. 
Dan bermakna akan ada rakan sebilik yang baru.

Aku berdiri dengan tenang di barisan pendaftaran asrama.
Ada rakan-rakan sekuliah dan sebilik yang turut serta, tidak berapa jauh dari tempatku berdiri.
Aku memutuskan untuk tidak menegur mereka terlebih dahulu.
Dan di satu sudut mereka berkumpul dan berbicara halus.
Topik yang dapat aku agak apakah dia..

Aku mengenakan tudung untuk kali pertamanya.
Dan secara tidak langsung mempamerkan kepercayaanku kepada umum.

Sehingga satu ketika waktu itu, seorang rakan sekuliah memberanikan diri menegurku.
Dia bertanya khabar berita, apa yang aku buat waktu cuti dan sebagainya.
Aku menjawab dengan tenang dan seperti biasa. 

Selesai pendaftaran, rakan itu menemuiku.
Dia ingin aku ke biliknya. 
Aku turuti saja.

Aku masuki bilik itu, terdapat beberapa lagi rakan-rakan yang lain.
Maka berlangsunglah sesi soal jawab. 
Yang aku mampu jawab, aku jawab seadanya.
Yang tidak mampu, aku biarkan.
Kenapa? Kenapa? Dan Kenapa? 
Itulah soalannya.......
Soalan yang aku tidak terjangka akan ditanya berulang kali sepanjang perjalanan di kampus.

Namun, syukur alhamdullilah... 
Walaupun selepas itu perlahan-lahan kawan-kawan ada yang menjauh,
Tidak kurang juga yang mendekat.
Ramai kawan baru yang amat disenangi.. 

Hati walau sekali sekala terasa, tidak mengapa..
Tidak mengapa itu pun hanya tahun-tahun kebelakangan ini.
Kata orang alah bisa tegal biasa.
Syukur alhamdullilah, masih bersama segelintir dari mereka.
Aku tidak rapat dengan ibu bapa.
Sejak dari kecil, duniaku hanya bersama kawan-kawan.
Bila dijauhi, rasa terkilan yang amat sangat. 

Tapi itu kisah dulu.. 
Kini aku boleh tersenyum dengan hati yang gembira.
Dikelilingi insan-insan hebat dan penyayang..
Alhamdullilah, Allah menggantikan dengan sahabat-sahabat yang tiada tara nilainya..

Tolongilah Dia..

Saya copy paste dari FB..
Mudahan ramai yang berlapang dada untuk membantu..

This boy is  Muhammad Haziq Zaqwan bin Mohd Omar (2months).For Protonians, he is the son of Sakinah's sister (our tea lady) whom will be undergoing a surgery for his heart complications tomorrow. For your information he was born with Atrial & Ventricular Septal defects (jantung berlubang) and  transposition of great arteries (Saluran jantung songsang). He has difficulties in breathing, feeding, blue-ish among others. Due to criticality of his condition, the doctor in HUKM had requested the procedure to be done quickly and they have no choice but to go to Gleneagles Hospital. The cost for the surgery is estimated at RM45,000. The family is in need of contributions and FYI the mother used to work in Edar before. The father is only a mechanic. Little Haziq is the first baby to the couple. Please, if we could contribute a little and spread the news.

Maybank account: 162487088090
Name:Norwahidah Samsu

Thank you so much for helping. God Bless all of you....



Selasa, 23 Ogos 2011

Our Third Year Wedding Annivesary

Is it yesterday? Or today? Or a day before yesterday? hahaha
Do not know why but i always forgetting my wedding annivesary date!
In fact, i just remembered that we were married in the middle of August only this morning!
Well, while i was in the middle of doing some house chores. *sidai-sidai kain baju kat luar rumah. muahahaha
Some people might say a loud OMG!!
But as for me and husband, forgetting special dates are normal..
Oh, so abnormal of two of us. 
Well, that makes us ONE.

Okay, enough of merapu meraban..
Though i'm not very good in words and expressing feeling, still i want to say something special to my mr. Right

Specially for my HUSBAND..
Happy third year of wedding annivessary my love.
Thank you very much for married to me. *muahaha.. meraban lagik.
A thousands kisses for being beside me while watching movies.
A lots of hugs for being dining together with me everyday.
Lots of special thoughts for being a father to my child *children in future.. thehehe
And lots and lots of love for you just being here with me.

I quote this from our FB..
Things were not so great in the past and not expecting more or less in future. 
But we learnt to live and will learning continously.
Still you the one i love. 

And of course, this shouldnt be left behind....
*Bila mok chia black forest cadburry???
An addition to that quote....
*I think i just beat you in plant vs zombies. Never lost at that roof one. muahahahaha

Layan gambar cinonet, bak kata kak ummi


*this photo was taken back three year ago. 
After days of our first marriage. That was in May.
The real marriage one was in August.
Maybe in other time, i will tell about our double date of marriage. 
hahahaha...

*Tak tahu pula kenapa teromputih catatan kali ini. kehkeh


Jumaat, 19 Ogos 2011

Bersalut Debu dan Kotor

Sejak kaki comel itu dah pandai melangkah, dia rajin ikut abanya di luar rumah setiap pagi dan petang.
Sesi memberi manoks sekalian makan.
Dia juga ikut sibuk bersama. 
Terduduk, terlentang, terguling itu biasa.
Namun dia tidak menangis. Sesaat dua dia dalam keadaan begitu, selepas itu gigih untuk berdiri semula dan mengejar anak-anak manok.
Jika dia terduduk sikit pun di dalam rumah, beria-ia menangis.
Berbeza dengan bila bermain di kawasan luar rumah.
Sekarang ini, kasut dia macam kasut orang yang bekerja di lombong.
Kotor, berdebu.. begitu juga setiap kali selepas sesi bersama manok.
Dia akan bersalut debu dan kotor.
Muka, kepala, tangan kaki dan juga bontot (seluar ler) memang kotor.
Namun, saya lebih senang anak saya dibesarkan begitu. 
Lagipun, dia sentiasa di dalam pengawasan.
Kadang-kadang jika sudah letih, dia sendiri akan ke pintu rumah dan membuka kasut sendiri. 
Semoga dipermudahkan tumbesaran Nur Iman.




Selasa, 16 Ogos 2011

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 8

Ya Allah....
Tempat aku mengadu....
Hidayah ini walau bukan milikku..
Aku peluk kejap jua...
Roh ini amat memerlukannya Allah...
Aku amat mementingkan diri ya Allah...
Aku meminta dan meminta dariMu tanpa henti..
Jangan dicabut nyawaku jika tanpa hidayahMu..
Aku takut......

Cuti semester aku tetap kembali ke rumah ibuku.
Perkara pertama yang aku lakukan ialah mencari arah kiblat.
Bila tiba waktu, aku solat di dalam bilik ibu dan ku kunci.
Adik-adikku masih kecil dan tidak mengerti.
Jadi mereka sering mengganggu jika pintu bilik tidak dikunci.

Jika sebelum itu, suara azan seolah-olah angin bagi ibu.
Tetapi semenjak keislamanku, ibu amat sensitif.
Jika azan berkumandang terutama di televisyen, cepat-cepat dia menyuruhku mengecilkan bunyinya.
Luka di hati ibu belum mampu diubati.. Walaupun dia tetap menerimaku seperti biasa.
Aku ikutkan saja.. turutkan saja.. Tidak pernah pula perlakuan ibu yang dituruti bertentangan dengan syariah.

Urusan ibu juga aku serahkan kepada Allah.
Aku tiada kata-kata yang perlu diungkapkan.
Mereka tetap tidak akan faham.
Dan, itu aku faham. 

Sabtu, 13 Ogos 2011

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 7

KasihMu Allah.. tiada siapa yang mampu menandingi.
Sungguh aku merayu, biar seperti pengemis..
Agar sentiasa di dalam pelukanMu.
Jika aku alpa ya Allah, tegurlah aku.
Jangan saja aku ditinggalkan..
Sungguh-sungguh aku merayu padaMu

Selepas rasminya aku memeluk Islam, aku menguruskan pula pertukaran nama dan agama di dalam kad pengenalan.
Tiada masalah sebenarnya untuk menggunakan nama asal.
Cuma aku ingin namaku itu menjadi doa kepadaku.
Biarlah orang memanggil-manggil namaku dengan secara tidak langsung turut mendoakan.
Antara tiga orang ustazah tersebut, ada yang mencadangkan nama Sofea.. bermaksud bersih, suci..
Aku tidak ingin.. aku katakan kepada mereka.. 
Aku menginginkan nama yang bermaksud kebijaksanaan. 
Agar aku bijak mengimbangi hidup ini. 

Pabila ustazah mengatakan bagaimana pula dengan maksud orang yang berjaya?
Tidak inginkah aku?
Aku berfikir, kenapa tidak.. mudahan aku berjaya di dunia dan akhirat.
Jadi, nama pertama adalah nama asalku. Nama kedua, aku tukar kepada NAJIHAH.
Nama ketiga, aku kekalkan nama ayahku. Dan nama keempat, adalah ABDULLAH.

Ibuku pernah berkata, jika ingin menukar nama, kekalkan nama pertama.
Kerana itu nama yang diambil sempena nama heroin dalam buku yang disukai oleh ibu.
Aku kekalkan pula nama ayahku, kerana ada insan yang pernah mengatakan.. jika aku islam maka ayahku nanti adalah Abdullah..
Maksud dia, ayahku sudah tidak mempunyai tempat dan hak ke atasku.
Semoga Allah membuka pintu hatinya menerima hidayahNya.
Aku tidak layak bertegang urat dengan orang-orang yang sedemikian.
Aku serahkan saja kepada Allah. 

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 6

Maha suci Allah...
Yang kaya dengan sifat penyayang terhadap hambaNya..
Sentiasalah kasihani aku ya Allah..
Janganlah berpaling dariku walau sedetik..
Kelam jiwa binasa hati jika terjadi..
Peganglah aku Allah... Jangan dilepaskan... Jangan dilepaskan..

Aku belajar solat, menghafal bacaan dalam solat juga dari usatazah yang sama.
Ustazah itu masih muda, cantik dan lemah lembut.
Umpama bintang yang bergemerlapan sesuai dengan maksud nama beliau.
Aku rindu pada dia..... Tidak pernah ketemu sehingga kini. 

Cuti kemerdekaan bersambung dengan cuti lain menjadi cuti bulan Ogos pada tahun menjadi seminggu.
Dan seminggu itulah aku belajar solat dan menghafal bacaannya, di rumah ustazah.
Getar tangkai jantung.. umpama risau tersalah tingkah apabila berdepan dengan tuan rumah yang kita kunjungi.
Begitu rasa ketika kali pertama solat... bersendirian...

Sekembali ke kampus, aku masih seperti biasa di mata sesiapa.
Cuma selepas itu aku sering menghilang dari bilik asrama. 
Setiap subuh, aku akan menyeberang padang untuk menuju ke blok di seberang sana.
Di situ, aku menumpang bilik rakan sekelas muslim untuk solat. Cuma mereka yang tahu. Ada lima insan semuanya. 
Untuk solat zohor dan asar, aku sering ke surau kampus. Keadaanku yang masuk surau tanpa menutup rambut memang menjadi perbualan. Apalagi bila seusai solat, ku buka balik kerudungku. 
Namun, aku masih boleh buat seperti biasa. Tiada apa yang salah.. Aku tidak melakukan apa-apa kesalahan pun.

Belum pun habis semester, rakan sebilik mula muak dengan misteri kehilanganku.
Mereka bertanya, "ke mana kamu asyik keluar?"
"Aku ke bilik si .............."
"Tidakkah mereka berasa terganggu kalau kamu asyik ke sana?"
Aku jawab, aku ke sana untuk belajar. Mereka diam.
Ya... aku berkata benar. Aku ke sana untuk belajar.

Suatu hari, seperti biasa aku ke pejabat ustazah untuk belajar agama.
Dia bertanyakan sesuatu.
"Teman lelaki tidak marahkah dengan pengislaman kamu?"
Agak hairan juga... aku tidak mempunyai teman lelaki yang istimewa di kampus.
Langsung tidak pernah ada.
Ustazah mengatakan terdengar ura-ura mengenai itu.
Mana tahu, aku diamuk.
Aku cuma tersenyum... Tiada apa yang perlu dirisaukan.

Waktu itu aku tidak sedar apa yang berlaku di sekeliling.
Sehinggalah semester yang akan datang.
Ramai yang curiga itu aku sedar.
Dan aku masih berbuat seperti tiada apa-apa yang patut dicurigai.
Langsung tiada perasaan takut.
Aku cuma bersandar pada Allah.. 



Tahniah! Pemenang Tempat Kedua Peraduan Dunia Susu Ibu!

Ingat lagi tak catatan Peraduan Dunia Susu Ibu?
Sewaktu saya kena tag oleh Dunia Susu Ibu, saya tengah melihat barangan bayi untuk dihadiahkan kepada 6 orang guru yang telah selamat melahirkan bayi.
Saya mengambil masa untuk klik. Bila saya klik, oh...... terkejut lipan bara.. Saya terpilih sebagai pemenang tempat kedua untuk kategori caesarean. wah... sungguh tak sangka.


Terima kasih banyak-banyak kepada penganjur. Alhamdullilah ramai peserta berkongsi pengalaman masing-masing. Boleh dijadikan rujukan di masa hadapan. 

Terpilih sebagai pemenang tempat kedua bermaksud saya mendapat hadiah berupa produk penyusuan ibu bernilai rm102.70.
Sehari selepas pengumuman pemenang, hadiah selamat sampai ke tangan. Antara hadiahnya ialah Stylo Exec Bag Brown, Breastmilk Storage Bottle, Safety plus Duragel Ice Pack.

Sebenarnya tidak terfikir untuk menang. Malah masuk peraduan juga sekadar berkongsi pengalaman yang tidak seberapa. Alhamdullilah... rezeki.. 


Rabu, 10 Ogos 2011

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 5

Maha suci Allah
Sungguh, aku ingin dikasihi
Sungguh aku mohon agar dikasihani
Tetapkanlah hidayahMu dalam hati dan jiwa ini ya Allah

Sungguh...
Itulah yang dikatakan kita merancang Allah yang menentukan
Cuma seminggu itu sahaja aku menghadiri kelas agama bersama ustazah
Dalam seminggu itu aku juga menelefon keluarga
Dan... sungguh
Aku sendiri hairan kenapa harus jujur sangat pada waktu itu

Aku khabarkan kepada keluarga bahawa aku mengikuti kelas untuk mempelajari Islam
Ibuku menangis tidak ingin bercakap denganku
Ayahku berkata, tidakkah aku mengasihani ibuku
Dan... sungguh-sungguh aku tidak faham drama itu
Kenapa bereaksi sampai begitu sekali?

Adakah aku sudah mengaibkan mereka?
Ya...
Adakah aku sudah menjatuhkan maruah mereka?
Ya...
Adakah aku sudah menghampakan mereka? Memalukan mereka?
Jawapannya tetap ya....
Sungguh taboo perbuatanku itu bagi mereka

Keesokkannya, ibuku dan beberapa orang saudara sanggup menempah tiket dan menemuiku
Aku bersikap seperti biasa, begitu juga mereka
Aku dibawa bermalam di rumah saudara
Dan ibuku mencuci mindaku
Sesungguhnya, senjata seorang ibu itu adalah air mata
Dan air mata itu meluruhkan hati dan meruntun jiwaku
Sehari semalam aku bersama mereka, dan sesudah itu mereka kembali

Aku kembali ke kampus
Dan pada hari yang sama, aku mengikuti kembali kelas agama Islam
Selepas didatangi ibuku, dan mengikuti kelas agama itu kemudiannya,
Hati ini........
Yang teruntun dengan air mata ibu
Tiba-tiba menjadi amat rindu
Rindu sungguh-sungguh
Aku ingin menyembahMu ya Allah......

Maka, sehari selepas kepulangan ibu dan saudara maraku..
Aku menelefon kepada keluargaku sekali lagi
Kali ini aku mengkhabarkan aku akan ke pejabat agama Islam untuk memeluk agama Islam secara rasmi
Ibuku berkata, "aku ingatkan engkau tidak jadi...tidak jadi untuk menjadi muslim. tidak jadi begitu setelah berjumpa denganku."
Aku tiada kata-kata untuk disebut lagi kerana ianya sia-sia

Pada hari yang dijanjikan, aku balik ke asrama terlebih dahulu.
Mandi dan membersihkan diri.
Sesudah itu aku menjumpai ustazah dan bersama beliau serta dua orang lagi ustazah pergi ke pejabat agama Islam
Setiba di sana, aku duduk di depan seseorang berhadangkan meja.
Di atas meja terdapat 2 kalimah syahadah. 1 dalam bahasa arab, dan 1 lagi dalam bahasa rumi.
Aku diajar agar menunjukkan jari telunjuk tangan kanan.
Dan aku diajar mengucap 2 kalimah syahadah.

Aku mengucapkan 2 kalimah syahadah dengan membaca tulisan rumi.
Aku membaca 2 kalimah syahadah yang selama ini aku baca dalam hati dan disimpan untuk diluahkan pada hari itu.
2 kalimah syahadah yang amat aku takut luahkan dalam keadaan tidak bersedia.

Seorang daripada ustazah itu menangis sebak.
Aku pula begitu saja. 
Tenang.... dan damai.....
Mungkin aku sudah cukup bersedia dari apa yang aku tahu.
Mungkin aku memang sudah bersedia tanpa aku sedari.
Dan ketika itu umurku, belum lagi mencapai 19 tahun.
Hanya 18 tahun...
Maha suci Allah... Dia tidak melupai janjiku kepadaNya
Seusai saja usia dari genggaman orang tua, janji itu aku penuhi mengikut perancangan Allah yang tersendiri. 

Dan semester itu aku habisi dengan menyambung curi-curi ke kelas agama.
Ditambah dengan curi-curi solat ke bilik rakan yang muslim.
Sekali lagi, perasaan tidak bersedia itu hadir.
Tidak bersedia untuk mengumumkan diri sendiri muslim kepada rakan sekampus, rakan sekuliah dan juga rakan sebilik.


Manok Panggang

Kalau tak silap dari hujung minggu sebelum bulan Ramadhan dah tercari bontot manok panggang.
Belum lagi rezeki, tidak ketemu yang menyelerakan..*aaa.. yang bersih.
Bila berturut hari mengungkit, incik bos cadang beli manok seekor bahagi dua, perap dan panggang sendiri guna ketuhar.
Resepinya mudah saja. Guna versi incik bos. Dia kata jimat masa, saya pun tak penat sangat masak sesudah balik dari kerja.

Bahan-bahan:
Setengah manok
Pes kari *ampun... lupa jenama apa
Gula apong
Kentang
Bawang besar

Cara-cara:
Rebus manok sehingga lembut.
Gaul dan perap dengan pes kari selama setengah hari.
Panaskan ketuhar 200c dengan api atas bawah.
Lapikkan dulang dengan kertas aluminium, bakar manok dalam 20 minit. 
Keluarkan sekejap, ambil sesudu gula apong campur dengan sedikit air, simbah ke atas manok.
Letak sekali kentang dan juga bawang besar.
Bakar sehingga masak.
Tunggu azan maghrib, dan buka puasa dengan manok panggang. 
Bontot manok saya cop awal-awal.. muehehehehe

Gambar? eh, ada.........


boleh dikatakan sengaja membesarkan saiz gambar.. kahkahkahkah

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 4

Sesungguhnya Engkau maha pengasih ya Allah
Aku hambaMu yang cukup lengkap dengan kekurangan
Janganlah putuskan hubunganMu dengan ku ya Allah
Tidak aku mampu menanggungnya jika itu terjadi
Maka, kasihanilah aku ya Allah
Aku ingin bersamaMu namun aku gentar
Kasihanilah aku ya Allah
Jangan putusi hidayahMu kepada ku

Sehingga satu ketika, aku keseorangan di hujung minggu
Terdetik di hati, sehingga bila aku begini?
Menunggu dan menunggu waktu yang sesuai?
Kenapa harus menunggu?
Kenapa tidak aku yang memburu?

Hampir sejam air mata mengalir pada saat itu
Sedih dan terkilan kerana kekhilafan diri
Yang sudah banyak merugikan diri sendiri
Yang sudah banyak menyiksa jiwa dan hati sendiri
Dan itu adalah hari Sabtu
Sungguh aku berasa tidak sabar menunggu Isnin

Ini semua berlaku semasa aku berada di semester ke tiga pada tahun 2001 di bulan Ogos
Maka Isnin itu aku mendatangi seorang ustazah yang mengajar subjek Tamadun Islam
Aku katakan terus terang tanpa simpang bahawa aku ingin mempelajari agama Islam dengan lebih mendalam
Di akhir perjumpaan, ustazah itu bertanya
Kenapa tidak memeluk agama Islam saja sekarang?
Aku menjawab
Aku ingin belajar dan mendalaminya terlebih dahulu

Perkara pertama yang saya lakukan ialah, menelefon sahabat akrab sewaktu di sekolah.
Aku mengkhabarkan bahawa aku akan menghadiri kelas agama di universiti secara personal dengan seorang ustazah.
Sahabat bertanya, bila ingin memeluk agama Islam secara rasmi?
Jawabku, tunggu sehingga aku belajar dengan lebih baik dan tunggu sehingga aku beroleh kerja.
Perancanganku ketika itu aku rasakan sudah cukup ampuh.
Iaitu, 
Sepanjang pengajian, aku akan memahami agama Islam.
Habis saja pengajian aku akan beroleh kerja.
Dan aku berpeluang membalas jasa ibu bapa dengan berupa wang ringgit.
Jadi, ketika itu maka aku akan memeluk agama Islam.
Setelah hati orang tua ku, aku sejukkan dengan pembalasan budi dan jasa.
Namun perancangan Allah jauh lebih bijak dan hebat..........

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 3

Ya Allah maha pengasih
Tiada bandingan dengan apa-apa sekali pun
Kuatkanlah iman ku ya Allah
Berikanlah hidayahMu terus terusan kepadaku

Nekad dan tekad hati ini pada ketika itu
Suatu hari nanti, aku akan menyembahMu sebagai seorang muslim
Itu janjiku kepadaMu Allah
"Namun bukan sekarang," kataku ketika itu 
Hati masih lagi kacau dan terumbang ambing
Tidak pasti kepada siapa mahu dirujuk
Tambahan umur tidak mengizinkan
Aku masih di bawah jagaan orang tuaku
Dan hati ini berlengah lagi pada waktu itu

Terdetik beberapa ratus kali sepanjang waktu
Aku rindu menjadi seorang muslim
Aku curi-curi memakai pakaian sebagai seorang muslimah
Aku mula mual memakan makanan tidak halal
Jadi tawaran melanjutkan pelajaran ke universiti
Adalah satu jalan bagi memanjangkan langkah
Mendekatkan aku kepada janjiku kepadaMu

Aku mula pandai berdalih untuk pergi ke upacara atau kegiatan agama
Terasa sungguh perbuatan itu drastik
Apalagi bila berada di institusi pengajian tinggi
Tiada siapa yang memantau agar aku menghadiri ke upacara keagamaan
Aku bebas... separuh bebas
Sekali lagi aku dikelilingi oleh insan-insan yang dikatakan kuat agamanya
Agama yang diturunkan oleh orang tuaku

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 2

Ya Allah ya tuhanku
Maha pengasih dan maha penyayang Engkau kepada hambaMu
HidayahMu kepadaku ya Allah...
Mohon agar tidak ditarik kembali..
Jika itu juga yang Engkau putuskan ya Allah..
Janganlah jasad dan rohku ada sisa.. habisilah semuanya
Tidak aku sanggup kehilangan hidayahMu Allah
Tidak aku sanggup...sungguh tidak aku sanggup
Untuk berada di neraka..

Kecamuk jiwa di zaman remaja..
Amat berat aku rasakan ketika itu
Sungguh aku cuba alihkan
Hati ini aku cuba putar belitkan
Bermain dengan gurau senda teman-teman
Malah bermain sejentik api cinta buta
Namun tetap tidak usai kekacauan ini

Aku kembali membaca dan membanding
Aku seludup buku-buku ajaran Islam ke rumah dan baca
Aku ponteng kelas pendidikan moral untuk berada di dalam kelas pendidikan agama Islam
Masih lagi terasa getar hati dan merinding bulu roma kerana mengikuti kelas subjek itu
Kerana aku bukan dibesarkan begitu... melawan arah arus
Bukan itu asuhan keluargaku

Semakin giat aku dengan aktiviti agama
Semakin kerap aku menyeludup buku ajaran Islam ke dalam rumah
Sehinggakan satu ketika, aku membaca terang-terangan di depan keluarga
Masih teringat ibuku bertanya, "dari mana engkau mendapatkan buku ini?"
Aku menjawab dengan jujur seperti yang diterap dalam keluarga
"dari perpustakaan"
ibuku cuma diam... atau kelu lidahnya
Tidak pernah aku bertanya kepadanya mengenai saat itu 

Ketika usia ku lebih kecil di mana sudah terasa keraguanku
ibuku menceritakan sesuatu, yang membawa aku kembali ke jalan mereka
masih dalam ingatan ibuku berkisah, "mana-mana agama itu sama. kamu berbuat baik, syurgalah tempatmu. berbuat jahat jadi ke nerakalah kamu. jadi, tidak kisah antara dua agama ini. jika kamu penganut yang baik, maka baiklah ganjarannya."

Namun aku sudah belajar untuk bertindak.
Ibu, aku sudah tidak terhalang olehmu.

Selasa, 9 Ogos 2011

Ya Allah, Aku Mohon Agar Dikasihani... Part 1

Ya Allah ya tuhanku..
Sungguh aku berasa bertuah kerana dipilih olehMu
Menerima hidayahmu yang tak mampu dirungkaikan oleh yang tertutup hatinya
Ini bukan kisah untuk mencari nama 
Juga bukan kisah meriakkan jiwa
Ini cuma luahan hati untuk menjadi halwa
Bagi mereka yang ingin mengambil iktibar

Sejak mampu berfikir aku sering tertanya-tanya
benarkah agama ini yang diwarisi dari orang tuaku
akan diterimakah aku oleh tuhan di syurga nanti
dengan berpegangkan tali kepercayaan yang dipintal dan disua oleh ibu bapaku
aku tercari-cari sesuatu yang mata kasar tidak mampu terlihat
namun dihidu dengan kuat oleh mata hati

menjejak langkah ke sekolah rendah bermaksud aku perlu mensucikan dosa
aku diajar dibahas malah amat bergiat aktif dalam kegiatan keagamaan
orang tua sanggup menghantar aku ke kelas muzik untuk mempelajari memetik jari jemari organ
ternyata aku disenangi dan disayangi guru-guruku
namun semakin meningkat remaja semakin hebat dan ligat keadaan jiwaku
semakin banyak kali aku mengkhatami buku yang dikatakan suci itu semakin nyata keraguanku
sekali lagi, persoalan dari kecil bermain-main
akan masuk syurgakah aku ini
akan diterima oleh tuhan kah aku ini nanti
aku mula membaca dan membanding untuk meredakan isi hati yang berkecamuk

ibu yang mengandungkan aku selama 9 bulan
ibu yang menjaga dan memelihara ku sejak bayi
tentu saja dia terhidu perilaku
tentu saja dia mencium jika tidak banyak tapi sedikit rasa hati
secara halus keyakinan aku ketika itu diperkukuhkan
aku kembali mengikut asuhan orang tua
untuk seketika..................................
kerana hati tidak usai 
tidak tenteram malah amat bimbang
bagaimana? bagaimana?
diterimakah aku di syurga tuhan nanti?



Khamis, 4 Ogos 2011

Vote For Christina Arissa!!! :)

Pertandingan mencipta logo MRT.
Kak Christina Arissa pula tanpa segan silu memasuki pertandingan ini. Go! Go! Go!
Logo id kak Arissa ialah 26727, nama Christina.
Dan pertandingan ini juga menggunakan undian orang ramai sebagai penentu pemenang.. 
Jadi, jom kita undi untuk Kak Arissa!!
Cara-cara mengundi *muehehehehe:

1. Klik kat sini
2. Klik vote kat bawah logo.
haaa.. tu dia rupa logo kak Arissa

3. Akan keluar begini nanti :

4. Sila daftar, terima terma dan syarat.. akhir sekali klik register. 


5. Buka email, akan terima verification. Klik kat link verification dalam email tu, log in semula ke website ini cari logo kak Arissa dalam page 40 (kalau tak jumpa sila cari. muehehe), klik logo, isi butiran dan klik vote!! jangan pula klik submit logo ya.. done! yeay! 

Jom kita undi! Memang cantik logo akak ni..:)

voting period has been extended to 7 August 2011, 11:59pm.

Selasa, 2 Ogos 2011

Lagi Tips Pemakanan Untuk Hamil

Makanan yang elok dimakan jika merancang ingin hamil.
Badam 5 biji setiap hari
ihsan incik google

Buah delima

juga pinjam dari incik google

Buah zaitun

lagi gambar incik google

Buah kurma

lagi-lagi gambar incik google

sumber dari sini

Isnin, 1 Ogos 2011

Kek Belang Mini

Kek lagi!!
Juga dari resepi kak Sue Aleen

Layan gambar...


1 gambar je pun.. hehehehe..
ok, rupanya tak serupa dengan kak Sue punya. 
Kek belang mini saya permukaan atasnya ada warna berlingkar.
Lagi, kek saya berwarna merah jambu. muehehehe...

Bahan-bahan:
 200 gm coklat putih
*saya guna coklat perisa strawberi. aaaa..Bukan salah saya. Pasaraya dah kehabisan coklat putih.

 3 biji telur

1/2 cawan air
*saya guna susu segar

1 cawan minyak

 1/2 cawan gula halus

1/2 cawan susu pekat

 2 cawan tepung gandum*

 1/2 sudu teh serbuk penaik*

 1/2 sudu teh soda bikarbonat*
*ayak bersama

Cara-cara:
1. Panaskan pengukus dengan api yang sederhana.

2. Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.


cara double boiler.. ihsan dari incik Google

3. Satukan telur, susu segar, minyak dan gula. Pukul hingga kembang. Masukkan susu pekat dan coklat yang telah dicairkan. Pukul dan sebatikan.

4. Masukkan bahan-bahan yang telah diayak bersama sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati. 

5. Bahagikan adunan kepada dua. 1 adunan saya letak 3 sudu teh serbuk koko. 

6. Griskan acuan dengan marjerin atau minyak. Saya menggunakan acuan apam.. hayyoohh..
Tuangkan adunan berselang seli sehingga penuh 3/4 acuan.

7. Kukus sehingga masak. (20-30 minit) *saya mengambil masa 20 minit sahaja.

8. Tunggu sejuk sebelum dikeluarkan.
*saya keluarkan panas-panas, sebab tak sabar nak cuba. hehehe...

*Tengah men ngap kek belang mini bersama kopi susu panas..




Ahad, 31 Julai 2011

Selamat Kembali Wahai Ramadhan Yang Dimuliakan

Ahlan wasahlan ya Ramadhan al mubarak
Alhamdullilah dipanjangkan usia untuk bertemu kembali
Mudahan Ramadhan kali ini lebih baik dari yang lepas
Mudahan Ramadhan kali ini tidak sia-sia
Ya ALLAH, berikanlah aku tenaga yang mencukupi, berikanlah aku kekuatan, dan teguhkanlah iman serta mindaku, agar mampu melunaskan tanggungjawabku sebagai isteri, ibu dan pekerja sepanjang bulan Ramadhan yang dimuliakan ini
Jadikanlah Ramadhan aku kali ini penuh bermakna dan bukannya mendapat lapar dan dahaga semata-mata... amin.....

Lafaz niat puasa:
Maksudnya: sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan fardhu ramadhan tahun ini kerana Allah Ta'ala.

Lafaz niat berbuka puasa:
Maksudnya : Ya ALLAH bagi Engkau aku berpuasa, dan kepada Engkau aku beriman, dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya ALLAH, aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.


peringatan ihsan incik Google

Selamat menjalani ibadah puasa 2011
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...