Sabtu, 18 Jun 2011

Apam Mentega Gula Hangus

Kegebuan yang amat mengujakan! harharhar

Resepi apam ini pula belajar dari kak Fiza
Selalu saya buat dapat dalam 8/9 biji. Tapi tak puas-puas nak makan. Memang dasarrr...

Bahan-bahan :
Untuk gula hangus:
(A) 1 cawan gula pasir
      1/2 cawan air
      125 gm mentega
(B) 1/2 cawan gula pasir
      2 biji telur
      *1 1/2 cawan tepung gandum
      *1/2 sdt soda bikarbonat
         (*diayak bersama)
        200 ml susu cair
        1/2 sdt esen vanilla

Cara-cara:
- Cara membuat gula hangus, masukkan gula dalam periuk, masak dengan api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang. Padamkan api, dan masukkan air. Nyalakan api semula dan kacau sehingga semuanya larut. Masukkan mentega, kacau rata dan ketepikan.

- Pukul gula, telur dan esen vanilla sehingga kembang dan masukkan gula hangus yang masih panas tadi.

- Kemudian, masukkan susu sambil diselang-selikan dengan tepung. Gaul sehingga sebati.

- Panaskan pengukus dan acuan kuih.

- Kukus kuih selama 10-15 minit. Sejukkan seketika, dan keluarkan....

Juga buat dalam setengah adunan.
Untuk buat gula hangus, saya serasi dengan cara yang disarankan oleh incik bos sebab saya bukan penyabar orangnya. Gunakan kuali leper, buka api dapur agak besar dan angkat kuali yang mengandungi gula tadi. Gelek-geleklah kuali atas api tu hingga gula bertukar jadi gula hangus.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...