Rabu, 10 Ogos 2011

Manok Panggang

Kalau tak silap dari hujung minggu sebelum bulan Ramadhan dah tercari bontot manok panggang.
Belum lagi rezeki, tidak ketemu yang menyelerakan..*aaa.. yang bersih.
Bila berturut hari mengungkit, incik bos cadang beli manok seekor bahagi dua, perap dan panggang sendiri guna ketuhar.
Resepinya mudah saja. Guna versi incik bos. Dia kata jimat masa, saya pun tak penat sangat masak sesudah balik dari kerja.

Bahan-bahan:
Setengah manok
Pes kari *ampun... lupa jenama apa
Gula apong
Kentang
Bawang besar

Cara-cara:
Rebus manok sehingga lembut.
Gaul dan perap dengan pes kari selama setengah hari.
Panaskan ketuhar 200c dengan api atas bawah.
Lapikkan dulang dengan kertas aluminium, bakar manok dalam 20 minit. 
Keluarkan sekejap, ambil sesudu gula apong campur dengan sedikit air, simbah ke atas manok.
Letak sekali kentang dan juga bawang besar.
Bakar sehingga masak.
Tunggu azan maghrib, dan buka puasa dengan manok panggang. 
Bontot manok saya cop awal-awal.. muehehehehe

Gambar? eh, ada.........


boleh dikatakan sengaja membesarkan saiz gambar.. kahkahkahkah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...